Ook Belgische automarkt blijft inzakken

Net als in Nederland zijn ook op de Belgische automarkt de effecten van de nieuwe WLTP-regeling nog niet uitgewerkt. De autoverkopen lagen daardoor bij onze zuiderburen in oktober bijna zestien procent lager dan een jaar eerder.

Over de eerste tien maanden staat de teller in België nog maar net op een plus van bijna drie procent. De verkopen van lichte bestelwagens kwamen de afgelopen maand echter wel twintig procent hoger uit.
“Heel wat auto’s die nog een NEDC-homologatie – de oude keuringseisen – hadden, werden tijdens de zomermaanden vervroegd ingeschreven om ze uit de voorraden te verwijderen. Die marktanticipatie laat zich nog steeds gevoelen, en de terugval met 15,2% de voorbije maand – hoewel kleiner dan in september – moet daarmee in verband worden gebracht,” schrijft auto-organisatie Febiac.

Totale automarkt

De federatie verwacht dat de totale automarkt dit jaar ‘wellicht nog iets hoger zal uitkomen’ dan de 546.558 inschrijvingen van nieuwe auto’s over heel 2017. De Belgische organisatie signaleert verder dat de verkopen van motorfietsen en snorscooters de laatste tijd sterk in de lift zitten. Zo werden er in oktober 19 procent meer motorfietsen verkocht dan in dezelfde maand in 2017.

Back to top