Ruim 5,9 miljard euro wegenbelasting in 2019

Rijk en provincies verwachten in 2019 ruim 5,9 miljard euro aan wegenbelasting te innen, bijna 0,2 miljard euro meer dan in 2018. De belastingopbrengsten stijgen met name door een groeiend wagenpark. Dit meldt het CBS op basis van onderzoek naar de begrotingen van provincies voor 2019.

Het Rijk verhoogt het tarief net zoals Flevoland, Groningen en Friesland. Zeeland verhoogt het opcententarief, de provinciale toeslag voor de motorrijtuigenbelasting, met 8,3 procent. Deze tariefsverhoging en meer auto’s op de weg zorgen voor ruim 4 miljoen euro hogere inkomsten voor de provincie in vergelijking met 2018.In acht van de twaalf provincies verandert het opcententarief niet.

Voor een benzinevoertuig in de gewichtsklasse 1 151 tot 1 250 kilogram, bijvoorbeeld een Volkswagen Golf of Skoda Octavia, betaalt een eigenaar 4 tot 20 euro per jaar meer dan in 2018. De eigenaar van zo’n benzineauto betaalt in 2019 in Noord-Holland 552 euro. Een Zeeuwse automobilist betaalt voor diezelfde auto 608 euro per jaar, een Drentse autobezitter 616 euro. Het Rijksdeel voor benzinevoertuigen in deze gewichtsklasse bedraagt bijna 365 euro per jaar.

Voor dieselrijders werken de tariefsverhogingen harder door. Een Zeeuwse dieselrijder met een auto in deze gewichtsklasse betaalt 1248 euro in 2019, 32 euro meer dan vorig jaar. Het Rijksdeel van dieselvoertuigen in deze gewichtsklasse bedraagt iets meer dan 1 000 euro per jaar.

Back to top